Bromfiets

Rijbewijs Am

DSC_0036

Bromfietscursus met praktijkgedeelte

Frank Massop is 10 jaar de regionale coordinator van deze cursus voor de Achterhoek geweest. Wij hebben al 18 jaar ervaring met de praktijklessen en de theorie voor de bromfiets.

Wie 15 en een half jaar of ouder is en niet in het bezit is van een ander rijbewijs, moet vanaf 1 maart 2010 theorie- en praktijkexamen voor de bromfiets afleggen om zo het rijbewijs AM te bemachtigen.


Hoe kom ik aan een rijbewijs AM?

Per 1 maart 2010 is elke bromfietser, snorfietser en brommobiel bestuurder verplicht een geldig rijbewijs bij zich te hebben. Om het bromfietsrijbewijs AM te halen moet je een theorie- en praktijkexamen voor de bromfiets af leggen. Je kunt vanaf je 15de jaar beginnen met de theorielessen. Theorie examen kun je doen wanneer je 15 en een half bent en gelijk op of na je 16de verjaardag kun je dan praktijk examen doen. De theorie is anderhalf jaar geldig. Wanneer je in het bezit bent van een geldig auto- of motorrijbewijs dan hoef je het bromfietsrijbewijs niet te halen.


Het theorie examen
Voor het theorie examen kun je kiezen uit 2 opties. Je kunt zelfstudie doen, je kunt dan boekjes kopen en oefen cd’s, zelf leren en theorie examen aanvragen (wij kunnen dit ook voor je doen). De meeste leerlingen kiezen er voor om elke woensdag avond om 18:30 op theorieles komen. Van de leerlingen die zelfstudie doen, slaagt landelijk maar 17% en via een rijschool gemiddeld 80%. Verstandig is het dus om wat lessen te volgen. Ook hier kun je boekjes kopen. Let op, je moet wel eerst geslaagd zijn voor je theorie examen voordat je kunt gaan lessen op de weg en het praktijkexamen kunt doen.


DSC_0022Praktijkexamen

Na het volgen van de praktijklessen ga je examen doen. Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 20 minuten waarbij de examinator bekijkt, vanaf zijn volg-scooter, hoe jouw verkeersdeelneming op de openbare weg is en of je de bromfiets beheerst. Deze rit hoeft niet foutloos te zijn (wel veilig), het gaat er om hoe jij reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent.


Kleding

Een helm is verplicht, maar wij adviseren ook stevige schoenen en handschoenen. Het is verstandig om naar het weer te kijken voordat je het praktijkgedeelte doet, het kan namelijk heel koud zijn, en dan is het verstandig om dikke kleren en dikke handschoenen aan te trekken. Wij zijn in het bezit van een groot aantal helmen in alle maten, zodat je er altijd één van ons kunt lenen als je zelf nog geen helm hebt. Ook jassen, broeken en handschoenen hebben wij op onze rijschool beschikbaar voor de lessen.